Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
      Turkish English French German Russian Arabic

Kiraladığı Evi Başkasına Kiralayana Büyük Ceza Geliyor

Haberler
Kiraladığı Evi Başkasına Kiralayana Büyük Ceza Geliyor

Kiraladığı Evi Başkasına Kiralayana Büyük Ceza Geliyor

Kira bedellerinin yükselmesi sonrasında kiracılar tarafından uzun dönemli kiralanmış konutları günlük kiralama yoluyla başkalarına verenlere 1 Ocak’tan itibaren 100 bin lira ceza kesilecek. Yeni yasaya göre kiraladığı konutu turistik kısa dönem kiralamak için kullanana veya bu tür kiralamalara aracılık edene de aynı cezalar uygulanacak.

Bu düzenlemeyle kira konutlarının turizm amaçlı olarak kullanılmasına getirilen kısıtlamalar daha sıkı bir şekilde denetlenmeye başlanacak. Kiracıların uzun vadeli kiralamalar için elde ettikleri konutları günlük veya kısa süreli turistik kiralamalara dönüştürmeleri veya bu tür kiralamalara aracılık etmeleri durumunda ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları belirtiliyor. Bu düzenlemenin amacı konutların asıl amacı dışında kullanılmasını önlemek ve kiracıların haklarını korumak olarak açıklanıyor.

Son yıllarda kalabalık mekanlardan uzaklaşmayı tercih eden ve otel konaklamalarından uzak duran insanların tatil anlayışındaki değişim, günlük ev kiralama yönteminin yaygınlaşmasına neden oldu. Tatil masraflarını azaltmak isteyenlerin tercih ettiği günlük kiralık evlerin sayısı hızla attı. Fakat ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisiyle konutlarını günlük kiraya açmaları emlak sektörünü olumsuz etkiledi.

Özellikle Antalya’da pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ev kiraları rekor seviyelere çıktı. Bu durum kira fiyatlarında 8 katlık bir artışa yol açtı. Yüksek kira fiyatlarına ek olarak, kentte ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan bazı anlaşmazlıklar ve konut stoku sıkıntıları da gündemdeki sorunlar arasında yer alıyor.

Korsan Emlakçı Sayılarında Artış Meydana Geldi

Son zamanlarda kira fiyatlarının artması ile beraber bazı ev sahipleri kullanmadıkları odaları ya da konutları günlük olarak kiralamaya başladı. Bu durum, emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Emlakçıların kiracı arayışında zorlanmasıyla yetkisiz kişiler emlakçılık işine girmeye başladılar.

Korsan emlakçıların sayısının hızlı bir şekilde arttığı belirtilirken bunun yanında ev sahibi ve kiracı arasında kiralama sürecine aracılık yapan kişilerin faaliyetlerinin de arttığı ifade ediliyor.

Rusya ve Ukrayna savaşının ardından Antalya gibi şehirlerde yabancıların konut satın alma sayısının arttığı şehirlerde turizm amaçlı kiralama yapan veya emlak ve yatırım danışmanlığı yapan yabancıların sayısının da hızlı bir şekilde arttığı belirtiliyor. Bu durum, yabancıların emlak sektöründe faaliyet göstermesindeki artışın sektör etkilerini de ortaya koyuyor.

Antalya emlakçılar, oto galericiler ve iş takipçileri odası başkanı İsmail Çağlar, kentte kayıtlı yaklaşık 6 bin esnafın olduğunu ve bunların dışında 3 bin civarında yabancı olmak üzere toplamda yaklaşık 15 bin ayakçı olarak isimlendirilen ve satış ile kiralamalarda aracılık yapan kişilerin olduğunu ifade etti. Bu kişilerin kendi aralarında sosyal medya üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Her gün dolandırıcılık ve kandırma gibi konularla ilgili 20-30 şikayet aldıklarını belirten İsmail Çağlar, incelemelerinde bu şikayet edilen kişilerin odalarına ve maliyeye kayıtlı olmadıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Çağlar yasal düzenlemelerin olmamasının kayıt dışı ekonomi oluşturduğunu vurgulayarak herkesin vergisini ödemesi gerektiğini ancak bu kişilerin vergi ödemeden çalıştıklarını dile getirdi. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yasanın kayıt dışı ekonomiyi önlemede önemli bir adım olacağını belirtti ve denetlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Çağlar, kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve güvenlik açısından yasanın oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Kiralık Evlerde 4 Kat Fiyat Artışı Meydana Geldi

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, pandemi, Rusya ve Ukrayna savaşı, deprem gibi nedenlerle Türkiye’nin genelinde kiralık ev fiyatlarında artış olduğunu ifade etti. Ülke genelinde yaklaşık 110 bin evin günlük kiralık olarak kullanıldığını ifade etti.

Son iki yılda Türkiye genelinde günlük kiralık ev arzının %97 oranında arttığına dikkat çeken Gündüz, özellikle büyük şehirler ve turizm odaklı kentlerde bu modelin kısa süreli seyahat veya tatiller için bir alternatif olduğunu vurguladı. Bunun yanında süreçte kiralık ev fiyatlarının dört katına kadar çıktığına da dikkat çekti.

 

Emlak Danışmanı Olmak İster Misiniz?

Kariyerinizi ve büyümenizi geliştirmenize yardımcı olacağız.
İnsan Kaynakları